Smink

Smink är inte så modernt som man tror; En kort genomgång

Smink har funnits i århundraden, med bevis på dess användning som går tillbaka till det antika Egypten och Grekland. Faktum är att ordet “kosmetika” kommer från det grekiska ordet “kosmetikos”, som betyder “skicklig i utsmyckning”. Genom historien har smink använts för en mängd olika syften, inklusive för att förbättra ens utseende, för att beteckna social status och för att förmedla kulturell eller religiös övertygelse.

Smink

Hur långt tillbaka går då smink?

I det gamla Egypten var smink ett tecken på rikedom och social status. Både män och kvinnor använde smink, där den mest populära produkten var kohl, en tjock, mörk pasta gjord av krossad antimon, bly och brända mandlar. Kohl applicerades på ögonen och ansågs ha medicinska egenskaper, inklusive förmågan att avvärja onda andar och skydda mot solens bländning. Kvinnor använde också röd ockra, en typ av lera, för att färga sina läppar och kinder, och henna för att färga sina naglar och hår.

I antikens Grekland användes smink främst av skådespelare och prostituerade. Skådespelare använde det för att förändra sitt utseende för sina roller, och prostituerade använde det för att öka sin attraktionskraft. Både män och kvinnor använde vitt blypulver för att göra huden ljusare, eftersom en blek hy var förknippad med rikedom och skönhet. De använde också röda och svarta pigment för att färga sina läppar och kinder.

Under renässansen användes smink främst av de rika och sågs som ett sätt att visa sin sociala status. Kvinnor använde en mängd olika produkter, inklusive vitt blypulver, röda och svarta pigment och en typ av foundation gjord av en blandning av äggvita, honung och mandelolja. Män använde också det, där den mest populära produkten var en typ av puder gjord av krossade skalbaggar, som användes för att göra ögonbrynen och fransarna mörkare.

Lästips: få till en komplett make-up

Smink

På 1800-talet såg den viktorianska eran en förändring i uppfattningen om smink. Det sågs inte längre som ett tecken på rikedom utan förknippades istället med omoral och promiskuitet. Som ett resultat användes smink mest av skådespelerskor och kurtisaner. I början av 1900-talet bidrog dock suffragettrörelsen och stumfilmskådespelerskors inflytande till att förändra synen på smink och det blev mer socialt acceptabelt för kvinnor att bära det.

Den moderna kosmetikaindustrin började ta form i mitten av 1900-talet, med utvecklingen av nya produkter och marknadsföringstekniker. På 1950- och 60-talen populariserades “dockans utseende”, som hade en blek hy, tunna ögonbryn och röda läppar, av skådespelerskor som Marilyn Monroe och Audrey Hepburn. På 70- och 80-talen blev den naturliga looken, som innehöll minimal makeup och en mer naturlig hy, populär.

Idag är det allmänt accepterat och används av människor i alla kön och åldrar. Det är inte längre bara ett sätt att förhöja sitt utseende, utan också en form av självuttryck och konst. Smink har utvecklats avsevärt under århundradena och kommer att fortsätta att göra det när nya produkter och tekniker utvecklas.

Smink

Trots den utbredda användningen av smink är det viktigt att komma ihåg att skönhet inte definieras av de produkter vi använder eller hur vi väljer att presentera oss själva. Sann skönhet kommer inifrån och handlar om att vara trygg och bekväm i sin egen hud. Smink är ett verktyg som kan användas för att förbättra vår naturliga skönhet, men det bör inte användas för att maskera eller förändra vem vi är.

Läs fler saker här!

Fler skönhetstips för ett fantastiskt utseende, eller sköna hälsotips finner du här!

Följ denna blogg för att hålla dig uppdaterad inom ämnet ohmarylane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *